KARTA MENU ważna od 28 MAJA

ZUPY

Gulaszowa

z pieczoną papryką 15zł

Żurek

z białą kiełbasą, grzybami leśnymi i jajkiem 15zł

Zupa morska

z dorszem i owocami morza 16zł


PRZEKĄSKI

Paprykarz z dorsza

– szczeciński specjał własnej produkcji, podawany z pajdą wiejskiego chleba i korniszonami 10zł

Pajda wiejskiego chleba

ze smalcem, skwarkami i ogórkiem kiszonym 9zł

Tatar z polędwicy

wołowej serwowany z żółtkiem, cebulką, marynowaną pieczarką, ogórkiem kiszonym i pieczywem 29zł

Śledzik bałtycki

z marynowanymi grzybkami, czerwoną cebulą i jabłkiem, podawany z pieczywem 17zł

Deska swojskich kiełbas

wypiekany na miejscu pasztet, pajda wiejskiego chleba, musztarda 30zł

Deska serów długo dojrzewających

brie, camembert, ser pleśniowy, ser wędzony, oliwki, orzechy włoskie, żurawina, krakersy 38zł

Frankfurterki z grilla (2szt.)

podawane na zasmażanej kapuście z sosem curry i pajdą chleba 21zł


DANIA GŁÓWNE

Karkówka po szczecińsku

zapiekana z musztardą i kiszonym ogórkiem podlana piwem Bursztynowym, podawana z opiekanymi ziemniaczkami, sosem czosnkowym i sałatką z warzyw sezonowych 36zł

Golonka z wiśniami

podawana na zasmażanej kapuście z wiejskim chlebem 38zł

Podchmielona golonka dla dwojga

podawana na zasmażanej kapuście, z wiejskim chlebem, ćwikłą i chrzanem 56zł

Stek z rostbefu grillowany na ogniu

podawany z opiekanymi ziemniaczkami, kolbą kukurydzy glazurowaną masełkiem czosnkowym i pikantnym sosem jalapeno 51zł

Żeberka w sosie miodowo-piwnym

podawane z kopytkami i sałatką z polskimi marynatami 40zł

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

podawane z opiekanymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw 41zł

Filet z kurczaka po prowansalsku

zapiekany z grillowanymi warzywami i serem mozzarella, sos ze świeżych i suszonych ziół, ziemniaczki opiekane, krucha sałatka 36zł

Dorsz na kremowym szpinaku

podawany z pieczonymi ziemniaczkami, mieszanką kruchych sałat i świeżych cytrusów 40zł


DANIA Z PIECA

Piecuchy trzy złociste pierogi z ciasta drożdżowego:

Mięsne – z kaszą gryczaną i wieprzowiną, pikantny sos jalapeno 23zł

Serowe – mozzarella, ser pleśniowy, ser wędzony, sos żurawinowy 23zł

Szpinakowe – z kremowym szpinakiem duszonym w czosnku i serem gorgonzola 23zł

Placek lotaryński przygotowywany z mąki, wypiekany w piecu ze śmietaną i dodatkami:

Pikantny – z boczkiem, serem pasterskim, cebulą, ostrymi papryczkami i sosem jalapeno 25zł

Wiejski – z kiełbasą, cebulą, ogórkiem kiszonym, pomidorem, żółtym serem czosnkiem i szczypiorkiem, sos jalapeno 24zł

Szpinakowy – z kremowym szpinakiem duszonym w czosnku i serem gorgonzola 24zł

Wegetariański – z cukinią, bakłażanem, kolorowymi paprykami, czerwoną cebulą, serem mozzarella, posypany świeżą rucolą 23zł


SAŁATKI

Sałatka Szefa

z grillowaną polędwiczką wieprzową, serem pleśniowym, granatem, kruchymi sałatami, świeżymi warzywami i sosem malinowym 32zł

Flotylla

z grillowanym łososiem, avocado, kruchymi sałatami, świeżymi warzywami, rucolą i sosem vinaigrette 32zł

Kokosowy kurczak

z kruchymi sałatami, ananasem, świeżymi warzywami i sosem miodowym 28zł

Orzechowa

kruche sałaty z serem pleśniowym i orzechami włoskimi w miodzie, pomidorki cherry, sos vinaigrette 26zł

Wszystkie sałatki serwujemy z bułeczką z pieca


CIASTA I DESERY

Tarta jabłkowo-cynamonowa

podawana na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną 15zł

Creme brulee

delikatny kremowy deser z karmelizowanym cukrem i żurawiną 14zł

Deser lodowy z gorącymi malinami

3 gałki lodów waniliowych z pikantnymi malinami na gorąco i bitą śmietaną 16zł


MENU DLA DZIECI

Zupa

domowa pomidorowa z makaronem 7zł

Kurczak

pierś z kurczaka w złocistej panierce, frytki, pomidorki ze śmietaną 16zł

Rybka

dorsz w złocistej panierce, frytki, pomidorki ze śmietaną 16zł

Deser

1 gałka lodów waniliowych z bitą śmietaną i gorącymi malinami 10zł


Do każdego dania na wynos należy doliczyć opakowanie 1,50 zł